A cau d’orella, de Carme Miquel

Si sovint et preguntes el perquè de les coses…

196 pàgines

Vols saber coses sobre el franquisme i la transició? Vols entendre el paper de la dona a la societat actual? Et preguntes per què la televisió és com és? En aquest llibre trobaràs, si bé no respostes, una guia per entendre algunes qüestions del món que t’envolta explicades amb un llenguatge senzill, talment com si estigueres parlant cara a cara a l’autora.  A cau d’orella és un recull de cartes escrites per Carme Miquel a la seua filla Roser per intentar respondre algunes preguntes sobre la realitat que ens envolta, localment i global.

Aquest és un diàleg entre dues generacions que han viscut realitats molt diferents. La primera, que va créixer en una dictadura feixista i va haver de lluitar i treballar per canviar l’estat de les coses, i la segona, molt propera a vosaltres (ja que aquest llibre es publicà l’any 98) nascuda en democràcia i més acostumada a la societat de consum i del benestar.  Tanmateix, pertànyer a la generació actual no vol dir no tenir un esperit crític: pertot trobem situacions injustes, moltes d’elles herència del passat, i cal entendre la realitat i  qüestionar-la, per tal de transformar-la.

Llegir assaig és un exercici que no fem tan sovint com caldria. El llibre de Carme Miquel pot ser una bona manera d’introduir-se en aquest gènere.  És un llibre que recomane de primera a última pàgina,  però si no teniu temps o bé no tots els temes us criden l’atenció, ací teniu uns itineraris recomanats:

  • Conèixer el passat, entendre el present: De quan manava Franco + La transició política + I després què?= 50 pàgines
  • País Valencià, avui: De quan manava Franco+ La transició política+ I després què?+D’una llengua que és nostra+La ciutat i la terra=70 pàgines
  • Qüestions globals: Mapes i guerres+Violència i violències+Els mitjans de comunicació+Pobresa+Ser dona= 64 pàgines
  • Un adéu a les armes?: Mapes i guerres+ Violència i violències+Gora Euskadi= 30 pàgines

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s